wtorek, 2 października 2012

Blok czekoladowy

Dalszy ciąg mojej własnej akcji łatwiejszego znajdowania przepisów po zdjęciach:)

Blok czekoladowy

- 500 g mleka w proszku
- kostka margaryny
- pół szklanki mąki
- 6 łyżek kakao
- 2 szklanki cukru
- 1 duże opakowanie herbatników ( może być to z Biedronki)

W garnku zagotować margarynę, kakao, cukier i wodę. Kiedy wszystko się wymiesza, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy mleko w proszku cały czas intensywnie mieszając. Kiedy masa będzie gotowa wylewamy ją na rozłożone wcześniej na blasze herbatniki i przykrywamy masę kolejnymi herbatnikami. Odstawiamy do wystudzenia. W wersji dla leniwych herbatniki się kruszy i wrzuca do masy bez rozkładania.
Porcja wystarcza na małą kwadratową blaszkę. Ciasto jest bardzo słodkie i naprawdę nie da rady zjeść dużej porcji więc jest bardzo podzielne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz