czwartek, 11 października 2012

Kokosowy budyniowiec

Przepis ten wycyganiłam dosłownie od kuzynki, która piecze ciasta na wesela. To ciasto jest doskonałe, słodkie i podzielne- choć niestety zabiera dużo czasu. Z tego co wiem, ciasto to jest stałym punktem każdego weselnego zamówienia.


Kokosowy budyniowiec

Ciasto
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1i 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju
- 1 łyżka octu

Masa kokosowa
- 4 białka
- 20dkg wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru

Masa budyniowa
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 kostka masła ( miękka)

Na początek robimy biszkopt. Jajka całe wraz z żółtkami ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, ocet i wszystko razem mieszamy. Wlewamy do dużej blachy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i pieczemy w temp. 150 stopni około 30 minut.
Kiedy biszkopt wystygnie w tej samej blaszce pieczemy "bezę" kokosową. Robi się ją następująco: Białka ubijamy z cukrem a pod koniec ubijania wsypujemy wiórki, mieszamy i rozprowadzamy bo blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 150 stopniach.
Kiedy beza kokosowa będzie stygła przyrządzamy masę budyniową. Mleko wlewamy do garnka, odlewając wcześniej pół szklanki , resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy obie mąki. Kiedy mleko w garnku będzie się gotowało wlewamy pozostałe mleko wraz z mąką i szybciutko mieszamy. Gotujemy jeszcze parę minut , tak aby mąka straciła smak surowizny  i odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu dodajemy masło, żółtko i mieszamy wszytko razem.
Biszkopt przekrajamy na pół lub na 3 części jak komu wyjdzie. Na jedną cześć wylewamy masę budyniową, przykrywamy drugą częścią a na wierzch przekładamy masę kokosową. Można wszystko polać stopioną czekoladą, aczkolwiek i bez niej ciasto jest bardzo słodkie.
Oczywiście, jeśli wychodzi Wam za rzadki budyń, trzeba dodać więcej mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz