środa, 9 stycznia 2013

Zupa- krem podwójnie selerowa

Dziś przepis na bardzo zdrową zupkę krem, która jest bardzo odżywcza, niskokaloryczna i energetyczna. Przepis znalazłam w książce pani Ewy Wachowicz pt. EWA GOTUJE i troszkę zmodyfikowałam do swoich potrzeb. Zupka nosi taką nazwę, gdyż zawiera dwa rodzaje selera.

Zupa - krem podwójnie selerowa.

- 0,5 kg selera naciowego
- 1 średni seler w korzeniu
- biała część z 1 pora
- 1 duża cebula
- 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, listek laurowy, natka pietruszki , lubczyk, gałka muszkatołowa
- śmietana lub jogurt naturalny


Selera naciowego kroimy na małe plasterki a tego w korzeniu na małe kawałeczki. Cebulę kroimy w kosteczkę a pora w półplasterki. Wszystko razem podsmażamy na oleju przez około 10-15 min. Po podsmażeniu dolewamy rosół, wrzucamy listek laurowy i gotujemy do miękkości. Kiedy warzywka będą już ugotowane całość miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielamy śmietaną lub jogurtem naturalnym( wcześniej hartujemy nasz zabielacz gorącą zupką tak, aby nic się nie zważyło cokolwiek dodacie). Można jeść zupkę bez dodatków ale smaczna jest z ziemniaczkami , ryżem lub czosnkowymi grzaneczkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz