piątek, 22 lutego 2013

Babka gotowana

Babka gotowana to smak mojego dzieciństwa. Moja mama robiła ją zawsze na święta i na niedzielę :) Była pyszna. Teraz ja chcę z Wami podzielić się przepisem :)

Babka gotowana

 - 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki pszennej tortowej
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
 - 6 jajek
- cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu lub spirytusu


Masło  w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę.  Do masy dodajemy stopniowo żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy suche składniki i ocet dalej ucierając. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z pozostałą masą.
Formę do gotowania babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, wlewamy tam ciasto, zamykamy formę i gotujemy pod przykryciem około godziny.
(Ciasto należy zanurzyć  we wrzącej wodzie do połowy wysokości formy, musimy też uzupełnić wodę, jeśli wyparuje) Po ugotowaniu, wykładamy babkę na talerz i zostawiamy do ostygnięcia aby potem udekorować polewą np. z roztopionej białej lub ciemnej czekolady .

4 komentarze:

  1. W sieci powoli już rozgaszczają się przepisy wielkanocne:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo to juz powoli czas myśleć :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś takie ciasto u koleżanki (to były jeszcze czasy podstawówki) ale do dziś pamiętam, jak bardzo smakowała mi taka babka. Ojj przypomniałaś mi o niej i jej istnieniu :) Więc pora rozejrzeć się za taką formą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja widziałam ostatnio w sklepie z różnościami do kuchni po 45 zł. Są takie formy tylko rozejrzeć się trzeba. Pozdrawiam :)

      Usuń