czwartek, 28 lutego 2013

Kolorowe galaretki

W poprzednim poście dodałam przepis, który potrzebuje miąższu i soku z pomarańczy - ten będzie wymagał tylko skórek.

Kolorowe galaretki

- 3 pomarańcze
- 4 różnokolorowe galaretki
- 4 szklanki gorącej wody

Pomarańcze dokładnie myjemy i przekrajamy na pół. Wydrążamy bardzo delikatnie i dokładnie cały miąższ , tak aby pozostała tylko skórka i białe albedo. W czterech szklankach gorącej wody rozpuszczamy galaretki. ( każdą w oddzielnej szklance) Następnie wlewamy galaretki do połówek pomarańczy i wstawiamy do lodówki do ostygnięcia. Zastygłe galaretki w pomarańczach kroimy w paski i podajemy :)
Połówki pomarańczy z ciepłą galaretką najlepiej włożyć do szklanki , wtedy galaretka się nie wyleje a jednocześnie równo zastygnie


10 komentarzy:

  1. fajny pomysł, kiedyś wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo proszę :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten pomysł!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję :) oprócz smaku jest też niesamowity zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za komentarz i odwiedzenie bloga:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest może jakiś sposób żeby galaretka nie przeciekała przez skórkę? Bo wypełniłem połówki do pełna, żeby po przekrojeniu wyszły ładne ćwiartki, ale trochę wydostało się przez dno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja układam skórki na szklance i delikatnie wlewam zawartość- dobrze by było, żeby galaretka była troszkę przestudzona - nic ni mi się nie przedostało przez skórkę jeszcze. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Jest może jakiś sposób, żeby galaretka nie przeciekała przez skórkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja układam skórki na szklance i delikatnie wlewam zawartość- dobrze by było, żeby galaretka była troszkę przestudzona - nic ni mi się nie przedostało przez skórkę jeszcze. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń