poniedziałek, 18 lutego 2013

Makowiec japoński

Dziś moja propozycja na smaczne ciasto zupełnie bez mąki. Pyszny i aromatyczny makowiec japoński. Mała porcyjka zaspokaja ochotę na "ciacho" a ma bardzo mało kalorii:)

Makowiec japoński

- 1 szklanka cukru
- 8 jaj
- 20 dag margaryny
- 500 g sparzonego i zmielonego maku
- 5 jabłek
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
- ewentualnie rodzynki

 Margarynę topimy i studzimy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich roztopiony tłuszcz i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Na koniec możemy dodać rodzynki. Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temp 180C ok godziny. Można polać czekoladą.

8 komentarzy:

  1. Brak mąki jest iluzoryczny. Kaszę mannę wytwarza się z pszenicy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz. Owszem ale to nadal jest kasza a nie mąka:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam japoński, jednak ma jedną wadę, mało się go nie zje, bo sycący:)
    Niki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak bardzo sycący :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbuje zrobić apetycznie wygląda pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo :) mam nadzieję, że będzie smakowało . Pozdrawiam pięknie:)

    OdpowiedzUsuń