sobota, 23 lutego 2013

Mięsny cupcakę:)

Rewelacyjny pomysł, który rzucił mi się w oczy kiedy przeglądałam strony internetowe. Przepis wymyśliłam sama i tak powstało małe cudko- w dodatku bardzo smaczne :)

Mięsny cupcake :)

- 600 g mięsa mielonego
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- 1 duża cebula
- pół pęczka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól., pieprz
- 1/4 łyżeczki estragonu
- 1/4 łyżeczki tymianku
- szczypta suszonej chili
- 1 bułka zwykła namoczona lub bułka tarta 
- olej do smażenia

Puree ziemniaczane:
- 200 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 100 ml mleka
- kawałeczek masła
- 1 łyżeczka gałki muszkotałowej
- sól, pieprz

Cebulę i papryki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na gorącym oleju, studzimy i dodajemy do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Pietruszkę kroimy drobno i też dodajemy do masy. Na koniec dodajemy rozmoczoną zwykłą bułkę lub bułkę tartą, formujemy kulki wielkości małej piłeczki do tenisa i wkładamy do formy do mufinów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na mniej więcej 30 min.
W tym czasie robimy puree mieszając bardzo dokładnie wszystkie składniki. Na koniec , kiedy wyjmiemy mufiny dekorujemy je puree ziemniaczanym.

2 komentarze:

  1. No proszę, nie trzeba stać przy patelni i smażyć. Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardzo wygodne i szybkie :) Widac też zaskoczenie gości :) Dziękuje i pozdrawiam :)

      Usuń