sobota, 16 lutego 2013

Owoce pod kruszonką czyli crumble.

Zimą często chce nam się czegoś " dobrego" . Najlepiej z owocami , słodkiego:) Moja rodzina lubi też wyjadać kruszonkę z ciasta więc połączenie owoców i kruszonki to owoce pod kruszonką :) Ta wersja jest z cynamonem i płatkami migdałowymi.

Owoce pod kruszonką

- 1 opakowanie mrożonych owoców ok 450g. ( obojętnie jakie) U mnie są to truskawki
- 1 jabłko
- 250 g mąki
- 120 g masła lub margaryny np. Kasi
- 4 łyżki kopiaste cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 50g płatków migdałowych

W formie do małej tarty lub małego naczynia żaroodpornego układamy mrożone owoce( muszą pozostać zamrożone). Jabłko obieramy, kroimy w plasterki i układamy na mrożonce. Posypujemy cynamonem i płatkami migdałowymi. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę . ( rozścieramy masło z mąką i cukrem do momentu aż zostanie ciasto jak kruche). Wstawiamy ją na 15 min do lodówki a po wyjęciu posypujemy nią owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 30 min. Podajemy z jogurtem, bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub jemy bez niczego:)
Pozostały sos można zagęścić cukrem pudrem i polać nim owoce lub dodać do innego deseru,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz