środa, 13 lutego 2013

Pilaw Biedaka

To danie jadłam jako studentka, nie pamiętam przez kogo zostało zrobione. Starałam się je odtworzyć z pamięci i wyszło  bardzo smaczne. Stanowi także smaczny dowód na to, że makaron wybornie smakuje z ryżem:)

Pilaw Biedaka

- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka drobnego makaronu
- 3 łyzki oleju
- 1 litr bulionu ( może być warzywny)
- kilka plasterków żółtego sera

Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy nabędzie wystarczającej temperatury wrzucamy ryż i makaron i smażymy aż ryż stanie się szklisty a makaron lekko zbrązowieje. Wtedy zaczynamy dodawać bulion. Dolewamy małymi porcjami i mieszamy do momentu całkowitego wchłonięcia. Małą blachę z kominem smarujemy masłem na spód dając trochę sera. Przekładamy cały makaron wraz z ryżem i na wierzch znów kładziemy ser. Zapiekamy w temp 180 ok 15 min.  Można to danie jeść jako dodatek do mięs czy sałat ale sam w sobie jest na tyle smaczny, że można traktować go jako osobne danie.
Zamiast formy z kominem można użyć małej keksówki i wyłożyć ją folią aluminiową.

4 komentarze:

  1. Ryż z makaronem ciekawe połączenie. Nie znałam tego. Pozdrawiam-;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Niespotykane ale smaczne. Polecam:) I dziękuje za odwiedzenie bloga, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj
    Ciekawy pomysł :) ja robię z warzywami, jest babka, ale formowana łyżka do ziemniaków :)
    Smacznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest pilaw biedaka więc musi być "biednie". Z warzywami też na pewno jest smacznie- muszę kiedyś spróbować. Pozdrawiam pięknie:)

    OdpowiedzUsuń