środa, 27 lutego 2013

Warzywna wariacja na temat indyka

Indyk jest bardzo smacznym, delikatnym mięskiem. Postanowiłam dziś go przyrządzić w bardzo dietetyczny sposób. Marynata jest mojego pomysłu:) Indyczek jest soczysty i pieknie się prezentuje w towarzystwie duszonych warzyw:)

Warzywna wariacja na temat indyka

- 450 g mięsa z piersi indyka
-  sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżka bazylii ( ja ją bardzo lubię dlatego daję dużo ale wystarczy łyżeczka)
- 1/4 łyżeczki estragonu
- 1 łyżka oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 opakowanie mieszanki warzywnej na patelnię


Mięso kroimy w kosteczkę. Z przypraw, soku z cytryny , przeciśniętego przez praskę czosnku i oliwy sporządzamy marynatę, mieszając ze sobą składniki. Mieszamy ją dokładnie z indykiem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po upływie tego czasu mięso wraz z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Ma być sucha ale gorąca- najlepiej sie do tego nadają patelnie teflonowe i ceramiczne. Mięso smażymy aż będzie pół twarde i wrzucamy mieszankę warzywną . Patelnię przykrywamy i wszystko razem dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem .


3 komentarze:

  1. Gratuluję fajnego bloga z apetycznymi przepisami!
    Chciałabym Cię zaprosić na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę Top Blogi.
    Pozdrawiam i zapraszam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj
    Smacznie, zdrowo, kolorowo :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń