piątek, 29 marca 2013

Bardzo szybki mazurek

Dziś chcę Wam pokazać bardzo szybki sposób na mazurek bez pieczenia. Szybki , prosty i baaardzo smaczny :)

Bardzo szybki mazurek

- 6 wafli dużych
 - 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 200g masła
-  100g wiórków kokosowych
-  około 200 g herbatników
- krem do tortów śmietankowy
- mleko
- 100 g masła

Na początek robimy krem. Mleko zagotowujemy ze szklanką cukru. Kiedy się zagotuje dodajemy masło i zdejmujemy z ognia. Mieszamy aż wszystko się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia a następnie mieszamy z wiórkami i pokruszonymi herbatnikami . Masą smarujemy wafle, układając je jeden na drugim. Na koniec zawijamy w papier do pieczenia, przygniatamy czymś ciężkim i odstawiamy na godzinę lub dwie . Po upływie tego czasu wycinamy z mazurka kształt jajka. Przygotowujemy krem do tortów według przepisu na opakowaniu i smarujemy nim wierzch i boki mazurka. Na koniec resztę kremu można dowolnie zabarwić i użyć jako dekorację albo odłożyć do lodówki i zużyć np.  do galaretki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz