niedziela, 3 marca 2013

Biszkopcik cynamonowy

Czasem fajnie jest zjeść coś na szybko, bez zbędnych dodatków. To ciasto znalazłam w książce  Kuchnia Polska Ewy Aszkiewicz i postanowiłam spróbować:) Ciasta jest pyszne i delikatne w smaku.

Biszkopcik cynamonowy:

- 2 szklanki i 2 płaskie łyżki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 3/4 kostki (18dag) masła lub margaryny
- 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 kopiaste łyżeczki kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,3l domowych konfitur, powideł lub kupnych

Masło razem z powidłami mieszamy , aż składniki się połączą. Najlepiej ustawić robot na średnie obroty. Po połączeniu w/w dodajemy, cały czas po jednym jajku, cukier oraz mleko.  Mąkę wraz z kakao, cynamonem i sodą  przesiewamy i dodajemy do płynnej masy po troszeczku, cały czas ucierając. Wyrobione ciasto powinno być nie za gęste, gładkie. Jeśli jest zbyt gęste można dolać trochę mleka. Wlewamy ciasto do nie za dużej formy np 24 cm i pieczemy w temp. 150 C przez około 45min.Wyciągamy kiedy wierzch się zarumieni i będzie widać , że boki odstają od formy. Do ciasta można zrobić polewę, lukier lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz