wtorek, 19 marca 2013

Leniwa babka

Moja propozycja dla zabieganych i nie lubiących dużej ilości pracy w święta. Nie lubisz mieszać, stać z mikserem w ręku, oddzielać żółtka od białek? Nie lubisz pilnować temp, piekarnika? To propozycja dla Ciebie. Leniwa babka praktycznie robi i piecze się sama. Polecam i zapraszam.

Leniwa babka

- 3 jabłka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu

Polewa:
- 100g masła
- 100 g cukru
- 5 łyżek śmietany
- 3 łyżki kakao


 Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę- wrzucamy do miski.Wszystkie pozostałe składniki na babkę po kolei wrzucamy do miski , warstwowo i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie mieszamy i wkładamy do formy dużej z kominem, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy go na 180C i po godzinie babka powinna być już upieczona. Jeśli nie to wystarczy 5 minut poczekać, Babkę wyjmujemy, studzimy . W tym czasie przygotowujemy polewę- wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zagotowujemy i polewamy gotową polewą wystudzoną babkę :) Proste prawda:)

6 komentarzy:

  1. żeby wszystkie ciasta były takie proste:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie..proste..i babka na pewno smaczna..dzięki za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  3. Leniwa babka, ale za to o bardzo bogatym wnętyrzu :)
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie kolejnego wpisu do mojej akcji "Zimowe Jabłuszka" :))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń