sobota, 23 marca 2013

Owocowe tartalerki

Kolejna kolorowa propozycja na pierwszy wiosenny weekend. Skoro nie ma wiosny za oknem trzeba ją stworzyć na talerzu :)

Owocowe tartalerki

- 250 g mąki
- 1 margaryna Kasia
- 100g cukru pudru
- 2 jajka
- 100 g mascarpone
- 150ml śmietany 30%
- 50 g cukru pudru
- 3 owoce kiwi
- pół puszki brzoskwiń w zalewie
- maliny do dekoracji

Z mąki, jajek, margaryny i 100 g cukru pudru zagniatamy kruche ciasto. Ma być elastyczne i ładnie odchodzić od ręki. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy rozwałkowujemy i wykrawamy koła wielkości naszych foremek to małych tart. Z podanego przepisu wyjdzie Wam spokojnie 12 małych tart- lub możecie zrobić jedną dużą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180C ( ja mam termoobieg więc pewnie bez niego będzie 200) i pieczemy aż zbrązowieją jakieś 10-15 minut. Jak robicie jedną dużą tartę - wtedy czas pieczenia jest ciut dłuższy.  Po upieczeniu studzimy.
Kiwi miksujemy na gładki mus. To samo robimy z brzoskwiniami ale w osobnej miseczce. W trzeciej misce miksujemy ze sobą serek mascarpone, śmietankę i 50 g cukru pudru. Na wystudzone tartalerki nakładamy trochę masy mascarpone  i po łyżeczce musu z kiwi i brzoskwiń. Wszystko dekorujemy malinami.



4 komentarze: