poniedziałek, 18 marca 2013

Przekładaniec Violi

Ciasto to robi kuzynka męża, która jest świetna w pieczeniu ciast. Postanowiłam odtworzyć to ciasto z pamięci smaku:) Powstało To cudko :)

Przekładaniec Violi

 - 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1 kostka margaryny
- 4 łyżki mleka
- czekolada mleczna jako polewa
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 2 opakowania zwykłych pierniczków np Katarzynek
- 1 słoiczek kwaśnych powideł

Margarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy kakao, cukier i mleko. Po dokładnym rozpuszczeniu  i doprowadzeniu składników do wrzenia - wszystko studzimy. Po ostudzeniu dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia- wszystko razem miksujemy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie dodajemy do reszty składników. Pieczemy  w dużej keksówce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą w temp 180C przez około 40min. Po upieczeniu studzimy, wykładamy z formy i przekrajamy w poprzek na pół.Mają powstać dwie części. Ze śmietanki i mascarpone wraz z cukrem ubijamy na sztywną masę, którą smarujemy jeden blat. Na to nakładamy pierniki i smarujemy dżemem, przykrywamy drugim czekoladowym blatem , dociskamy lekko. W misce , w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią ciasto.


2 komentarze: