środa, 3 kwietnia 2013

Dżem rabarbarowo - imbirowy

Mam nadzieję, że niedługo zacznie się wiosna. Jak wszystko zacznie kwitnąć i ziemia rozpocznie wydawanie owoców pojawi się rabarbar. Moje owocowo-warzywne eldorado zaczyna się właśnie z pojawieniem się rabarbaru.  Pokażę Wam dziś pyszny dżemik z rabarbaru i imbiru. Doskonały do ciast , rogalików i naleśników.


Dżem rabarbarowo- imbirowy ( proporcja na jeden mały słoiczek)


- 3 łodygi duże rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka suszonego imbiru lub kawałeczek startego świeżego- do smaku

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w mniej więcej dwu centymetrowe kawałeczki. Wrzucamy na patelnię lub do rondla, zasypujemy cukrem i gotujemy . Jak rabarbar puści już sok i stanie się papkowaty dodajemy imbir i gotujemy do zgęstnienia. Dżem jest dobry jak przykleja się do łyżki. Przekładamy go do wyparzonego słoiczka- jeszcze gorący i zakręcamy. Można jeśli chcecie dodatkowo zapasteryzować ale ja już tego nie robię,


2 komentarze:

  1. takich smaków jeszcze nie jadłam, jeśli chodzi o konfiturę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo smaczna, sama byłam zdziwiona , że może być smaczne:) Podałam małą ilość żeby można było spróbować bez niepotrzebnego marnowania składników, gdyby smak nie podpasował. Pozdrawiam :)

      Usuń