środa, 10 kwietnia 2013

Francuski przysmak

Danie to przyszło  mi do głowy jak zapisywałam listę zakupów- robi się je w 10 min oczywiście prócz pieczenia. Smakuje i pachnie cudownie. Spróbujcie sami.

Francuski przysmak:

- kostka twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 1 jabłko - średniej wielkości
- 1 kiwi
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- opakowanie ciasta francuskiego


Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na pół. Na jednej połówce w środku robimy podłużne paski , zostawiając brzegi nietknięte o tak :

Na drugiej połówce rozsmarowujemy twaróg zmieszany z cukrem i jogurtem. Zostawiamy kilku centymetrowe marginesy z każdej strony. Na twaróg nakładamy , obrane i pokrojone w plastry kiwi i pokrojone półplasterki jabłko. Całość posypujemy cynamonem i  imbirem.
Na wierzch nakładamy delikatnie pociętą połówkę i zawijamy warkoczyki , a brzegi sklejamy- można zrobić wzorek widelcem -o tak:
Teraz wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy termoobiegu- bez 200C) i pieczemy 25 minut po czym zostawiamy po wyłączeniu jeszcze z 10 minut bez otwierania drzwiczek.
Można oczywiście całość ciasta posmarować jajkiem ale ja już nie miałam jajek więc zrobiłam bez- połysku może nie ma ale smak zabójczy ;D



6 komentarzy:

  1. wyglada smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej... pyszność....:) Muszę wypróbować, przyznam szczerze, że jeszcze nic nie robiłam z ciasta francuskiego. Jakoś nie miałam zapędów, ale to co widzie to tylko mnie nakłania ku temu...:) Przepisz szybki, prosty... :)
    Zapraszam również do siebie. Pozdrawiam Serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym elementem kulinarnym - polecam wypróbować nie tylko na słodko ale też na wytrawnie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Francuskie ciasto króluje często w mojej kuchni, bo domownicy lubią :)
    Przepis zapamiętam, wypróbuję ;) dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i polecam bo bardzo smaczne :)

      Usuń