sobota, 6 kwietnia 2013

Lekka wiosenna sałatka ziemniaczna

To danie jest proste, tanie i bardzo zdrowe. Idealne na przekąskę albo na kolację. Przepis wymyśliłam sama z produktów , które miałam pod ręką :)


Lekka wiosenna sałatka ziemniaczana

- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 papryka czerwona
- 4 rzodkiewki
- garść kiełków ( rzodkiewka, brokuł, fasolka )  co macie to dajecie
- garść rzeżuchy
- 2 łyżki suszonego koperku
- pół pęczka szczypiorku
- 6 pomidorków koktajlowych
- jedna mała cebulka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 łyżeczka majonezu
- sól, pieprz do smaku

Ziemniaki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski. Rzodkiewkę kroimy w kosteczkę, pomidorki w ćwiartki a paprykę w paseczki. Szczypiorek drobno siekamy i dorzucamy do reszty warzyw. Na koniec dodajemy kiełki, rzeżuchę i koperek. Majonez łączymy z jogurtem i polewamy tym sałatkę . Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki celem połączenia się smaków.

4 komentarze: