wtorek, 16 kwietnia 2013

Piernik z masą serową

Bardzo lubię kombinować z ciastami. Kiedyś na blogu Deserowo znalazłam bardzo fajny przepis na taki piernik i chciałabym się z Wami nim podzielić. Przepis jest na dużą blachę :)

Piernik z masą serową

Ciasto:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
-  3 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- słoik dżemu wiśniowego (lub powideł śliwkowych) lub każdy inny kwaśny dżem


Masa serowa:
- 500 g półtłustego sera (trzykrotnie zmielony)
- 125 g masła (rozpuszczonego
- pół szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- budyń waniliowy

Najpierw przygotowujemy ciasto piernikowe. Jajka ucieramy  z cukrem na gładką masę, a następnie kolejno dodajemy wszystkie podane  składniki ciasta i miksujemy na gładkie ciasto.
Przygotowujemy masę serową: oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy twaróg, budyń i przestudzone masło i krótko i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pianę z białek przekładamy do masy serowej i znów delikatnie mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze najpierw wylewamy ciasto piernikowe, a następnie równomiernie wykładamy masę serową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC ( przy term.)  Pieczemy ok. 50-60 minut. 


4 komentarze:

  1. Olcia fajny serniczek :))) jakby pół murzynek pół serniczek :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) jest bardzo smaczny i puszysty - połączenie dwóch pysznych smaków:)

      Usuń
  2. Pięknie wygląda, chyba do niego wrócę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był niesamowity pomysł :) Super smaczny w dodatku pozdrawiam :)

      Usuń