niedziela, 7 kwietnia 2013

Zdrowe crumble z truskawkami

Na wiosnę trzeba zrzucić parę kilo - w moim oczywiście przypadku. Nie moge jednak odmówić sobie czegoś pysznego na niedzielną kawkę dlatego przygotowałam crumble z truskawkami ale ze zdrową kruszonką. Jest tak samo pyszne jak te ze zwykłą - a może nawet lepsze? Oceńcie sami ;)

Truskawki pod pełnoziarnistą kruszonką czyli zdrowe crumble

- 1 opakowanie mrożonych truskawek
- 150g mąki pełnoziarnistej typ 2000
- 100g zmielonych migdałów
- 100g cukru pudru
- 200 g masła
- ew. 2 łyżki mąki kukurydzianej bądź ziemniaczanej


Truskawki zamrożone wsypujemy do formy od tarty. Z mąki pełnoziarnistej i zmielonych migdałów, cukru pudru i masła wyrabiamy gładkie ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej pół godziny. Truskawki posypujemy ewentualnie mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną dla zagęszczenia wydobywających się w trakcie pieczenia soków. Z ciasta wykonujemy kruszonkę, posypujemy nią truskawki i wstawiamy do nagrzanego do 180c ( przy termoobiegu) piekarnika na 25-30 minut.


2 komentarze: