niedziela, 26 maja 2013

Drożdżówka "Różana" dla mamy

Dziś Dzien Matki - z tej okazji upiekłam pyszną drożdżówkę "różaną ". Jest smaczna , prosta i ma tylko jedną wadę - szybko znika ;)


Drożdżówka " Różana"

- 1 kostka drożdży ( 100g)
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 15 łyżek cukru + trochę do posypania rabarbaru
- 2-3 łyżki cynamonu
- 50g margaryny np. Kasi - roztopionej i schłodzonej
- 2 jajka
- 6 łodyg rabarbaru
- 150 ml wody
- 1 kg mąki + trochę do podsypania


Rabarbar myjemy , obieramy i kroimy w kosteczkę. Posypujemy cukrem. W misce rozkruszamy drożdże dodajemy 5 łyżek cukru, 1 łyżkę mąki i mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce - żeby nam zaczyn pięknie urósł.  Po 15 minutach dodajemy jajka, margarynę, mąkę i 5 łyżek cukru i wyrabiamy gladkie, elastyczne ciasto, które przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. W czasie, kiedy będzie sobie nasze ciasto rosło zagotowujemy wodę z cynamonem i pozostałym cukrem. Po połączeniu się składników odstawiamy z ognia. Dużą okrągłą formę do ciasta ( 26cm) wykładamy papierem do pieczenia i na spód wysypujemy rabarbar. Kiedy ciasto urośnie rozwałkowujemy je na stolnicy, uprzednio podsypawszy mąką. Wycinamy z ciasta koła ( szklanką)  i układamy po 6  o tak :

Teraz smarujemy je wzdłuż wodą z cukrem i cynamonem i zwijamy w różę. Układamy na blasze analogicznie robimy tak z następnymi kołami z ciasta - aż do jego wykończenia:

Całość smarujemy po wierzchu wodą z cynamonem i cukrem i wkładamy do piekarnika na 160 C ( przy termoobiegu) na około 50min. Po wyłączeniu piekarnika, trzymamy jeszcze chwilę przy zamkniętych drzwiczkach.
 

2 komentarze:

  1. wow zrobiłaś na mnie wielkie wrażenie tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że pozytywne :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń