niedziela, 12 maja 2013

Lubawska karkówka

Przepis na tę karkówkę wymyśliłam na poczekaniu. Szczerze mówiąc nie wiedziałam co z tego wyjdzie bo jest na prawdę szybka w wykonaniu i bardzo prosta. Wyszła super pyszna :) Nie spodziewałam się, że można tak przyrządzić karkówkę - jest soczysta, wilgotna i mięciutka. Polecam :)


Lubawska Karkówka

- 1,5 kg karkówki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki oliwy
- musztarda
- majonez
- sól, pieprz do smaku

Karkówkę myjemy, osuszamy, nacieramy octem i oliwą. cebulę kroimy w plasterki. Połowę układamy na dole miski na to kładziemy mięsko. Na wierzchu układamy drugą połowę cebuli i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie mięso obsmażamy na gorącej patelni i wkładamy do naczynia żaroodpornego ( możecie zrobić to z cebulą lub ją wyrzucić) . Cały wierzch karkówki i boki smarujemy ulubioną musztardą, na to kładziemy warstwę majonezu, oprószamy solą i pieprzem - tylko nie za dużo żeby nie przesadzić. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem ) i pieczemy około 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na ok. 10 min w zamkniętym piekarniku.

2 komentarze:

  1. czy pieczemy ja pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie - ja nie piekłam jej pod przykryciem tylko, normalnie w naczyniu żaroodpornym - pozdrawiam pięknie.

      Usuń