poniedziałek, 6 maja 2013

Pudding chlebowy na słodko

Bardzo lubię wymyślać dania z resztek. Dziś pudding chlebowy na słodko z bananami i czekoladą. Pyszne jest - jedyna jego wada to nietrwałość - na następny dzień - o ile coś zostanie - się nie nadaje. Wymyślając przepis inspirowałam się przepisem na pudding chlebowy Nigelli z książki " Nigella Ekspresowo"


Pudding chlebowy na słodko

- resztki czerstwego chleba - jakiego macie -tak by przykryło dno formy
- 2 jajka
- 2 szklanki śmietany kremówki (30%)
- 1 szklanka pełnego mleka
- 2 przejrzałe banany
- 1 tabliczka czekolady ( u mnie mleczna)
- 50g cukru brązowego ( ale jak nie macie może być zwykły ) + trochę do posypania wierzchu
- 100 ml. likieru miętowego
- 50 ml. pinacolady lub jakiegoś mlecznego likieru

Chleb rwiemy na kawałki. Wrzucamy do formy 24cm lub małej to tarty, czekoladę łamiemy na kosteczki i rozrzucamy na chlebie, banany kroimy w plasterki i wrzucamy do chleba. Całość polewamy likierem miętowym.

Mleko, śmietanę,jajka,  pinacolade i 50g cukru mieszamy razem aż rozpuści się cukier.





Całość wylewamy na chleb.

Ugniatamy delikatnie

Posypujemy cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok. 30-40 min. Jemy na ciepło np. z lodami lub owocem granatu i miętą jak w moim przypadku

4 komentarze:

  1. Myślałam, że będzie pudding z chlebka tostowego z kisielem, ale widzę, że coś jeszcze ciekawszego.:) Oj, gdyby nie ta dieta;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jadłam szczerze mówiąc puddingu z chleba tostowego i kisielu :) Muszę popróbować :D Ja zawsze dodaje do puddingu mleka :) To chyba szkoła Nigelli :D

      Usuń