piątek, 24 maja 2013

Spaghetti a'la carbonara

Moja wersja tego włoskiego dania. Mój mąż smakosz carbonary stwierdził, że jest bardzo smaczna :) Polecam.

Spaghetti a'la carbonara

- 250 g makaronu typu spaghetti
- 10-15 dkg salami
- 250 ml. mleka pełnego ( 3,2% )
- 250 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 25 dkg żółtego sera
- 2 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
- 1 łyżka oleju


Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ma być al dente. Salami kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy salami ładnie zacznie skwierczeć dodajmy makaron i chwilę smażymy. W tym czasie z mleka, jogurtu, jajek i startego sera szybciutko mieszamy sos. Sos solimy, pieprzymy i wsypujemy gałkę, Polewamy nim makaron z salami i mieszamy tak długo aż jajka zaczną się ścinać. Zdejmujemy z ognia , próbujemy i ew. doprawiamy.



6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ale już nie ma - to możesz popatrzeć jedynie ;)

      Usuń
  2. A dziś myślałam o makaronie i ślepy los przywiódł mnie , gdzie trzeba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę - sos bardzo smaczny :)

      Usuń