poniedziałek, 10 czerwca 2013

Domowe masełko czosnkowo - bazyliowe

Na dobry początek dnia pyszne masełko , które można użyć do grilla, ryb i do mięsiwa;) Ja użyłam do rybki ale na grzankach jest fenomenalne:)

Domowe masło czosnkowo- bazyliowe

- 250g śmietanki 36%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej lub posiekanej świeżej bazylii

Śmietanę ubijamy tak długo,  aż wytrąci się masło ( dla wygodnych - mikserem dla tradycjonalistów w słoiku;)) . Zbieramy je, odsączamy z maślanki, kilka, razy myjemy pod zimną wodą i mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem oraz bazylią. Wkładamy do silikonowej małej foremki , albo sami formujemy kuleczkę i wstawiamy do lodówki.

4 komentarze:

  1. Super!
    Ja oczywiście ubijałabym mikserem ;p Może dorosnę kiedyś do traktowania kuchni w sposób bardziej tradycjonalistyczny, na razie muszę nauczyć się traktować kuchnię w jakikolwiek własny sposób.
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na to trzeba czasu i cierpliwości - ja tym razem też ubiłam mikserem z czystego lenistwa ;) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. bardzo fajny przepis :) myślę, że do gorących tostów jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - powiedziałabym, że idealnie pasują - jednak ja jeszcze trochę zatrzymałam do szczupaka - mam zamiar go pięknie zgrillować razem z rozmarynem i innymi ziołami - no i limonką - zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam pięknie:)

      Usuń