poniedziałek, 24 czerwca 2013

Dżem warzywno - owocowy

Obecnie jest znakomity sezon na dżemy wszelkiego rodzaju. Można wrzucić do nich wszystko co nam do głowy przyjdzie i zastanawiać się nad różnorodnością smaków a potem zajadać :) Dziś właśnie taki eksperyment kulinarny- w dodatku super pyszny :)

Dżem warzywno - owocowy

- 1 kg truskawek
- pół kilo czereśni
-  2 średniej wielkości cukinie
- 7 małych łodyg rabarbaru
- 3/4 kg cukru
- 2 opakowania żelfixu

Wszystko dokładnie myjemy. Rabarbar i cukinię obieramy, kroimy w kosteczkę i zasypujemy połową cukru.Odstawiamy - najlepiej na noc a jesli nie macie tyle czasu starczą spokojnie 2-3 godziny. Truskawki szypułkujemy i wrzucamy do garnka. Czereśnie drylujemy i wrzucamy do truskawek. Zasypujemy pozostałym cukrem na 2 - 3 godziny ( podobnie jak cukinię z rabarbarem można na całą noc). Kiedy wszystkie owoce i warzywa puszczą soki łączymy je ze sobą ( łącznie z sokami) i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć a w garnku pojawi się piana dosypujemy żelfix i mieszamy jeszcze z 5-10 min. Wszystko przekładamy do wyparzonych słoików ( na gorąco) zakręcamy mocno  i odwracamy słoiki wieczkiem do dołu. Zostawiamy do wystudzenia. Z tej porcji wyszło mi 6 300ml słoików.


Przepis dodaję do akcji :

6 komentarzy:

  1. To ciekawe połączenie
    Chyba się skusze i spróbuję
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi niezwykle miło - dżemik jest pyszny i naprawdę wart polecenia. Pozdrawiam pięknie i dziękuję za odwiedzenie bloga :)

      Usuń
  2. a to ciekawe:) nie jadłam jeszcze takiego dżemu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba spróbować :) Najlepsze są nietypowe połączenia :)

      Usuń
  3. ja jestem zachwycona tym mixem :) a cukinia w tym wszystkim mnie najbardziej ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To juz mój trzeci mix z cukinią i każdy jeden jest lepszy od drugiego :) Naprawdę polecam :)

      Usuń