poniedziałek, 3 czerwca 2013

Mleczna kanapka

Dawna mnie na blogu nie było. Wszystko dlatego, że miałam gości w ten długi weekend. Dziś jednak wracam z nowymi pomysłami i przepisami. Na dobry początek mleczna kanapka - na pewno zdrowsza od tej kupnej ;)

Mleczna kanapka

- 250 g mąki
- szklanka cukru
- 2 solidne łyżki kakao
- 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 75 g margaryny - rozpuszczonej i schłodzonej
- 250ml śmietany 36% lub 30%
- 175ml mleka 3,2 %
- 150g mleka w proszku
- 2 -3 łyżki wody, łyżeczka soku z cytryny i łyżka cukru

Z mąki, mleka, jajek, proszku do pieczenia, 75 ml mleka, tłuszczu i kakao miksujemy ciasto. Wlewamy je do formy 25x30cm lub ciut mniejszej i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160C ( przy termoobiegu) przez około 25-30 min. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto dzielimy wzdłuż na dwie części. Wodę z cytryną i łyżką cukru mieszamy i skrapiamy nią ciasto. Ze śmietanki, 100ml mleka i 150g mleka w proszku miksujemy masę śmietankowo-mleczną , którą rozsmarowujemy na jednej części ciasta i przykrywamy drugą. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny po czym kroimy w kawałeczki.




6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam - była bardzo smaczna :)

      Usuń
  2. Mi tez pachnie tutaj :). Mleko te niebieskie czy moze byc kazde inne ?
    Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam tego niebieskiego ale myslę, że nawet jak użyjesz takiego dla dzieci to Ci wyjdzie:)

      Usuń
  3. Ale mi ślinka cieknie... mniam
    takie domowe muszą być najlepsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście - są pyszne - dużo lepsze od tych kupnych - choć raz na jakiś czas chce się i takiej kupnej ;)Pozdrawiam:)

      Usuń