sobota, 15 czerwca 2013

Potrawka z karkówki

Ostatnio u mnie na blogu było trochę bezmięsnych potraw więc dziś zadowalam smaki i gusta mięsożerców:) Pyszna i delikatna, duszona potrawka z karkówki z dodatkiem pora , selera naciowego oraz obowiązkowo świeże zioła. Zapraszam serdecznie na degustację :)

Potrawka z karkówki

- 0,6kg karkówki
- 1 duży por,
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 0,8 l. rosołu
- 2 łyżki oleju
- pieprz, sól, garść świeżego majeranku, tymianku i rozmarynu
- 2 spore ząbki czosnku
- przyprawa do gyrosa

Mięso myjemy, osuszamy kroimy w kawałeczki , wkładamy do miski. Olej mieszamy z przyprawą do gyrosa - ja dałam pół opakowania bo lubię delikatnie ale możecie dac więcej. Dokładnie mieszamy wszystko z mięsem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wszystko z marynatą wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy na średnim ogniu. Kiedy mięso będzie się smażyć , pora i obranego selera kroimy w cienkie półplasterki . Wrzucamy do mięsa i podlewamy rosołem . Dusimy na wolnym ogniu do miękkości, pamiętając ,żeby co jakiś czas zamieszać i dolewać partiami rosół. Kiedy mięsko będzie "dochodzić" dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże zioła, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy patelnię lub garnek z ognia i trzymamy jeszcze z 15 -20 min. po przykryciem.



4 komentarze: