sobota, 22 czerwca 2013

Zupa polsko-wietnamska

Teraz pyszny obiadek dla tych, którzy wolą mięsko:) Pyszna , lekka zupka, która fantastycznie syci w takie upały jak dziś:) Przepis ten to zmodyfikowana wersja przepisu Nigelli Lawson z książki :" Kuchnia" Oryginalny przepis to Wietnamska Makaronowa zupa z wieprzowiną,.

Zupa polsko -wietnamska

- 4 kotlety ze schabu
- 1 mała główka młodej kapusty
- 200g makaronu Chou Pei
- 2 marchewki małe
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 l. rosołu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 90 g kiełek fasoli mung

Schab myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Zalewamy go sokiem z cytryny, dodajemy sos sojowy, paprykę w proszku. mieszamy i odstawiamy na 15min do lodówki. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew obieramy i ścieramy. Kapustę myjemy i szatkujemy. Oliwę rozgrzewamy na patelni , dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek , i starty imbir. Mieszamy z minutę na patelni , po czym dodajemy mięso wraz z marynatą. Obsmażamy do złotego koloru mięsa. Kapustę z marchewką zalewamy rosołem i gotujemy. Kiedy mięso będzie miało złoty kolorek wlewamy całą zawartość do garnka z kapustą , dokładamy kiełki fasoli. Wszystko razem gotujemy do miękkości kapusty i mięsa. Podajemy z makaronem.



Przepis dodaję do akcji :

4 komentarze: