czwartek, 4 lipca 2013

Jajecznica Farmera

Wiecie dlaczego farmerzy muszą zjeść tłuste śniadanie? zwłaszcza w okresie letnim? Bo bardzo ciężko pracują - nie jedna osoba nie wytrzymałaby tak ciężkiej pracy fizycznej - dlatego od samego ranka potrzebują solidnej dawki kalorii. Dziś u mnie taka porcyjka - zapewniam Was, że to idealne śniadanie dla osób, które mają ciężki dzień przed sobą :)


Jajecznica Farmera ( dla 4-6 osób)

- 3 kiełbasy śląskie
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 125g wędzonego boczku
- 6 jaj
- 3 łyżki pełnego mleka ( 3.2%)
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju


Boczek kroimy w cieniutkie paseczki, kiełbasę w ćwierćplasterki , cebulę w piórka a pomidorki w kosteczkę. Na początek rozgrzewamy olej na patelni, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy kiełbasę i boczek. Kiedy tłuszcz z boczku się trochę wytopi dodajemy cebulę. Smażymy do momentu kiedy cebulka będzie szklista. W tym czasie jajka mieszamy dokładnie z mlekiem. Kiedy cebula będzie już odpowiednia dodajemy pomidory, chwilę smażymy i na koniec wlewamy jajka z mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do momentu ścięcia się jajek. Doprawiamy solą i pieprzem.





6 komentarzy:

  1. pyszne śniadanko :) a na wieczór polecam dania z grilla http://www.zgrilla.pl/dorsz-cytrynowy-z-grilla/ może rybka? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O lubię rybki a jeszcze z grilla :) Cudnie - dziękuje i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. wygląda świetnie, konkretna jajecznica:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konkretna bo na cięzki dzień pracy - ale długo trzyma to najważniejsze :)

      Usuń
  3. Witaj :)
    Nie jestem farmerem, co prawda, jajecznicę jem rzadko, ale Twoja wygląda bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam serdecznie ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie - następnym razem zapraszam na lżejszą wersję :) Pozdrawiam równie smacznie :)

      Usuń