czwartek, 11 lipca 2013

Ryżowa zapiekanka

Miała być pieczeń po huzarsku ale niestety zniknęła szybciej niż ja zdążyłam pstryknąć fotkę ...no ale może następnym razem się uda. Tymczasem jednak zapraszam na pyszną i zupełnie nieskomplikowaną zapiekankę ryżową:)

Zapiekanka ryżowa

- 200 g ryżu
- 1 duża puszka mieszanki sałatkowej ( groszek, kukurydza , marchewka)
- 200 g boczku parzonego
- 100 g sera żółtego
- resztki wędliny lub mięsa pozostałego z obiadu.

Ryż gotujemy ok. 10 min - ma byc niedogotowany. Małą blaszkę lub naczynie żaroodporne takie 24cm smarujemy odrobiną masła i wykładamy spód i boki pokrojonym w plasterki boczkiem. Ryż mieszamy z mieszanką sałatkową i pokrojonymi w kostkę resztaki mięsa lub wędlin. Wkładamy na boczek i przyklepujemy. Wierzch dokładnie obkładamy serem. Pieczemy  ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180C - bez termoobiegu. Po upieczeniu przekładamy na talerz do góry nogami, tak aby ser znalazł się pod spodem.


4 komentarze:

  1. wygląda świetnie :) ciekawy pomysł z tym boczkiem !

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny kształt:) super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - mam takie małe naczynie żaroodporne :) Idealne do takich zapiekanek :)

      Usuń