środa, 10 lipca 2013

Spetzle po włosku

Tyn razem nietypowe połączenie - niemieckie spetzle i włoski sos z dwoma rodzajami pomidorów , pieczarkami, czosnkiem i dużą ilością mozzarelli ...hmmm... pychotka :)

Spetzle po włosku

- 250 g. makaronu typu spetzle
- parę suszonych pomidorków
- 1 duży świezy pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 10 dkg pieczarek
- świeże zioła - rozmaryn, tymianek, szałwia, bazylia
- 5dkg masła
- sól, pieprz do smaku
- 150 g mozarelli

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło. W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki pieczarki, suszone pomidorki kroimy w paseczki a świeżego pomidorka w ćwiartki. wszystko razem wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy chwilkę. Dodajemy makaron , wszystko razem mieszamy i podsmażamy jeszcze pare minut. Dodajemy posiekane zioła , znów mieszamy, wyłączamy ogień i dodajemy mozarellę. Pozwalamy, żeby rozpuściła się pięknie pod wpływem ciepła - możemy przemieszać delikatnie. Nakładamy gorące na talerz . Możemy posypać świeżą natką pietruszki.


4 komentarze: