sobota, 3 sierpnia 2013

Czekoladowe ciasto ze świeżą cukinią

Mam jak zwykle co roku mnóstwo cukinii i powstało pytanie co z nią zrobić innego, cos czego jeszcze nie robiłam . Na tym blogu znalazłam pyszny przepis na ciasto czekoladowe ze świeżej cukinii. Troszkę zmieniłam do swoich potrzeb i powstało ciasto- jest pyszne, wilgotne, czekoladowe i gdybym nie wiedziała co tam jest nigdy w zyciu nie domysliłabym się , że chodzi o cukinię :D Polecam do wypróbowania:)

Czekoladowe ciasto cukiniowe

- 115 g miękkiego masła
- pół szklanki oleju
-  1 i 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2,5 szklanki mąki
- 2 duże szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach i odsączonej
- 2 jajka
- pół szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub gęstej śmietany ( u mnie jogurt)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej

Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy olej. Dalej miksując powoli wsypujemy cukier, pastę waniliową, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Powoli dodajemy jajka oraz na przemiennie mąkę i jogurt/śmietanę. Na koniec kawa i kakao. Miksujemy dokładnie. Teraz delikatnie mieszamy cukinię. Blachę tortową (26cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( z termoobiegiem ) i pieczemy ok. 70- 80 min. Ciasto wygląda na troszkę zakalcowate ale jest po prostu baaardzo wilgotne :)




4 komentarze:

  1. Witaj :)
    Smacznie pozdrawiam i gratuluję publikacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam pięknie :) Dziękuję serdecznie i pozdrawiam :)

      Usuń