czwartek, 12 września 2013

Byczek na "rauszu" czyli grillowana wołowina

Znów winna  marynata ale mając pyszne wino Celebro, nie mogłam się oprzeć i tym razem zamarynowałam wołowinę. Wyszła smaczna i krucha- niestety został niedosyt bo udało mi się w " żuczkowym" sklepie zakupić cienkie steki ale przy grubszej partii wyszłoby na pewno o wiele lepsze.

Byczek " na rauszu" czyli grillowana wołowina w winie

- 5 steków wołowych
- 150 ml czerwonego półwytrawnego wina - u mnie Celebro
- zioła prowansalskie, sól, pieprz

Steki myjemy osuszamy i zalewamy winem z ziołami, solą i pieprzem. Wstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny i grillujemy. Trzeba uważać, żeby nie przesuszyć mięsa więc warto je raz podlać marynatą. Do wołowiny - lampka wina Celebro ;)


2 komentarze: