poniedziałek, 2 września 2013

Paprykowe risotto z boczkiem

Trwa obecnie paprykowy sezon więc żal by było nie zrobić czegoś z paprykami. Padło u mnie na risotto:) Miałam do dyspozycji pyszne półwytrawne białe wino Celebro, trzy kolorowe papryki i pyszny boczuś więc obiadek powstał praktycznie sam :) Zapraszam :)

Paprykowe risotto z boczkiem 

- szklanka ryżu arborio do risotta
- łyżka masła
- 3 małe papryki : żółta, czerwona i zielona
- 1 spora cebula
- 125g boczku wędzonego
- 100 ml białego półwytrawnego wina - u mnie Celebro
- ok. 1 l. rosołu ( ew. z kostki)


Papryki myjemy, osuszamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w małe paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy ryż. Kiedy ryż zrobi się szklisty dorzucamy warzywa i boczek, mieszamy . Chwilę smażymy. Podlewamy na przemiennie rosołem i winem - po trochu i mieszamy aż ryż wchłonie cały płyn. Bardzo ważne jest dolewania i powolne mieszanie.

4 komentarze:

  1. wygląda pysznie:) piękna róża:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też ostatnio robiłem, ale ze szpinakiem i kurczakiem. I też z Celebro ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celebro rządzi teraz na blogach :) Ale to dobre wino więc dobrze się dzieje :) A ze szpinakiem tez muszę spróbować :) Pozdrawiam pięknie :)

      Usuń