piątek, 13 września 2013

Zupa - krem z dyni

Zupę z dyni albo się kocha albo nienawidzi. Wczoraj całą audycje w jednej ze stacji radiowych zadedykowano własnie tej zupce;) Ja ja osobiście uwielbiam. Przepis na tę zupkę dostałam od znajomej w pracy - jest aromatyczna, zdrowa i pyszna. Bez doprawiania ( i gotowana na wodzie) można podawać nawet malutkim dzieciom.

Zupa krem z dyni

- pół obranej  dość sporej dyni
- dwie duże marchwie
- 1 l. rosołu ( jeśli zupa będzie dla Was za gęsta dolewamy odpowiednią ilość wody)
- 25g masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dynię, kroimy w kawałeczki. Marchew obieramy, tniemy w plasterki. Masło roztapiamy na dużej patelni. Jak się już rozgrzeje wrzucamy marchew i partiami dynię. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.  Jak warzywa wchłoną masło dolewamy rosół - tak, żeby warzywa się nie przypaliły a pięknie poddusiły . Jak dynia zmięknie przekładamy wszystko do garnka. Jeśli jest za mało płynów dolewamy wodę i miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką - zwłaszcza tej ostatniej nie żałujcie - daje piękny smaczek:)




2 komentarze: