wtorek, 24 września 2013

Zupa optymistyczna

Na dworze nie za ciekawie. Wieje, czasem deszcz pokropi, zimno, szybko robi się ciemno. Nie nastraja to do optymistycznych myśli. Stąd pomysł na zupkę. Wzięłam wszystkie pyszne żółto-pomarańczowe warzywka i zrobiłam z nich pyszną zupkę- krem.  Jest więc dynia, marchew, kukurydza i imbir a do tego chipsy marchewkowe dopełniające całości.

Zupa optymistyczna

- pół średniej dyni
- 3 średnie marchewki
- 200g ziaren kukurydzy ( nie z puszki)
- 1,5 l wywaru z warzyw
- pieprz, sól, imbir, gałka muszkatołowa do smaku
- 5dkg masła


Dynię obieramy, kroimy w kawałki. Marchew obieramy i kroimy w grube plastry. Masło topimy w dużym garnku . Na gorące wrzucamy kukurydzę i marchewkę. Dusimy około 10-15 minut. Następnie dodajemy dynię i wywar z warzyw i gotujemy do miękkości. Wszystko miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem, suszonym imbirem i gałką muszkatołową, Każdą porcję dekorujemy chipsami marchewkowymi.



6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję - to pewnie połączenie tych warzywek:) Ale zupka jest pycha:)

      Usuń
  2. O własnie chciałam napisać : piekny kolor :) hihih
    Ciekawa zupka Ola :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - jest smaczna - Pozdrowienia Klaudia:*

      Usuń
  3. Buzia mi się uśmiecha!! Meggga kolory:) Zapraszam cię na szczyptę soli:)

    OdpowiedzUsuń