środa, 30 października 2013

Kotlet wieprzowy pieczony z patisonkami

Uwielbiam eksperymenty  kulinarne. Tym razem spróbowałam wymyślić sposób na schab ale nie tradycyjny smażony, roladek tez nie chciałam no więc wybór padł na warzywa - tak żebym nie musiała już robić surówki.  Padło na schab pieczony niejako w surówce i znów strzał w dziesiątkę - pyszne mięsko i do tego smaczna suróweczka - 2 w 1.

Kotlet wieprzowy pieczony z patisonkami

- 4 kotlety wieprzowe
- 100g patisonków małych marynowanych
- pół średniej główki kapusty pekińskiej
- 1 cebula
- 4 łyżeczki majonezu
- 4 łyżeczki ketchupu
- 4 łyżeczki musztardy
- garść ziaren słonecznika
- pół szklanki wody
- sól, pieprz do smaku

Schab myjemy, osuszamy i układamy na blaszce do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem. Smarujemy każdy kotlet majonezem, ketchupem i musztardą. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę szatkujemy, patisonki kroimy w plasterki. Wszystko razem układamy na wierzch schabu i posypujemy ziarnem słonecznika. Polewamy wodą. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu lub 180 bez termoobiegu) i pieczemy. Czas pieczenia jest uzależniony od łącznej wagi mięsa. Średnio przyjmuje się godzinę na kg. mięsa.  Jeżeli macie pół kilo mięsa pieczecie pół godzinki pod przykryciem , zdejmujecie folię  i dopiekacie bez foli ok.10 min.



4 komentarze:

  1. świetny pomysł, już nie pamiętam kiedy jadłam patisona:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - ja dostałam w prezencie i musiałam coś z nim zrobić:) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Witaj :)
    Ulubione smaczki i warzywko super :)
    Smacznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń