wtorek, 22 października 2013

Racuszki cynamonowo-waniliowe z gruszkami

Kiedy rankiem nie chce się nic warto zjeść coś ciepłego na śniadanie. Moja propozycja na dzisiejszy poranek to racuszki cynamonowo-waniliowe z gruszkami. Pyszne , rozgrzewające i mocno energetyczne.

Racuszki cynamonowo- waniliowe z gruszkami

- 30 g drożdży
- 300g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej - lub ziarenka z jednej laski wanilii
- 100g cukru
- 4 małe gruszki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- olej do smażenia

Drożdże rozkruszamy w misce i dodajemy troszkę cukru i mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15min. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, jajko, cynamon i wanilię. Mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego kleju. Gruszki obieramy i kroimy w kawałeczki- dodajemy do masy i mieszamy. Odstawiamy na 10 min. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy małe racuszki.


2 komentarze:

  1. Nie ma to, jak domowe racuszki z owocami aromatycznymi. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja rodzina też je uwielbia :) Pozdrawiam pięknie:)

      Usuń