piątek, 25 października 2013

Zakochany łosoś - czyli rybka z lubczykiem

Uwielbiam łososia.  Zwłaszcza pieczonego ale w związku z faktem, iż mężczyzna mojego życia nie jada ryb - rzadko mam okazję sprawić sobie tę przyjemnostkę. Tym razem zainspirowana przepisem z bloga Kulinarne Szaleństwa Evity na halibutka , postanowiłam zrobić podobnie łososia. Swoją drogą zapraszam serdecznie na wyżej wspomniany blog jeśli lubicie rybki - znajdziecie tam mnóstwo pomysłów na te pyszności.

Zakochany Łosoś

- 350g filetu z łososia
- 1 łyżka masła
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonego lubczzyku
- 1 łyżka suszonego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- ew.sól, pieprz do smaku

Łososia myjemy osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z masłem. Całość rozsmarowujemy po rybce. Wierzch polewamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami i ew. solą i pieprzem jak ktoś lubi. Całość zapiekamy ok 30 min w piekarniku nastawionym na 180C ( piekarnik - góra, dół).



8 komentarzy:

  1. Bardzo podobają mi się Twoje nazwy dań :) Ciekawa propozycja! Ja lubczyk chyba tylko dodawałam do rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo - staram się żeby było oryginalnie ;) Ja lubię lubczyk - to takie zioło, które było kiedyś w Polsce niezwykle popularne ale zostało zapomniane - podobnie jak ciecierzyca. A szkoda.

      Usuń
    2. Rośnie u mnie u ogródku ale jego dodawanie kończyło się u mnie na rosole :)

      Usuń
    3. U mnie w ogródku też rośnie - też dodawałam go do rosołu ale potem do drobiu, ryb no i wspaniale smakuje w zielonym pesto obok bazylii - polecam spróbować :)

      Usuń
  2. Nie wiem jak smakuje łosoś z lubczykiem ale twój wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj :)
    Lubczyk dodaję zawsze do rosołku, ale do ryby jeszcze nie, czas spróbować.
    Pozdrawiam smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubczyk jest bardzo smacznym aczkolwiek nieco zapomnianym ziołem - a szkoda...Pozdrawiam pięknie:)

      Usuń