poniedziałek, 18 listopada 2013

Fińskie kardamonowe zawijaski z cynamonem

Od dawna miałam ochotę na wyprobowanie tego przepisu, który znalazłam i siebie w zeszycie :) Akurat takie korzenne przyprawy w sam raz na okres świąteczny i okołoświąteczny:) Polecam spróbować bo mają ciekawy smak a o zapachu nie będę się rozpisywać, bo kazdy musi to zwyczajnie poczuć :)

Fińskie kardamonowe zawijaski z cynamonem

- 1 opakowanie suchych drożdży ( 7g)
- szklanka ciepłego mleka
- szklanka cukru + 100 g do nadzienia
- 120g miękkiego masła + 80 g do nadzienia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 5 i pół szklanki mąki pszennej  + trochę do podsypania
-  cynamon mielony
- jajko do smarowania


Mleko wlewamy do miski, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i odstawiamy aż zacznie bąbelkować, Wtedy dodajemy jajka, masło, kardamon i miksujemy. Następnie dodajemy powoli mąkę i mieszamy dopóki można łyżką a potem wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.  Odstawiamy je na 2 godzinki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dzielimy ciasto na części - najlepiej 3 lub 4. Każdą rozwałkowujemy na kwadrat- dość cienki, smarujemy masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zwijamy w ruloniki i tniemy w trójkąty. Każdy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , lekko dociskamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Trzeba pamiętać, żeby nie kłaść ciastek zbyt blisko siebie bo ciasto jeszcze urośnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik - góra -dół) i pieczemy około 15 min.





6 komentarzy: