piątek, 29 listopada 2013

Pierogi z kapustą i grzybami we włoskim cieście chlebowym

Zbliżają się święta a więc na pewno na wielu stołach pojawią się pierogi z kapustą i grzybami. Na moim stole to obowiązkowa potrawa. Lubię innowacje więc za każdym razem próbuję przyrządzić je w inny sposób. Tym razem wykorzystując ciasto na włoski chlebek ( przepis na chleb z książki " Przepisy włoskiej mamy") pomyślałam sobie a może tak spróbować- zrobiłam i mogę je polecić z czystym sumieniem. Są pyszne :)

Pierogi z kapustą i grzybami we włoskim cieście chlebowym

Ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ.650 +trochę do podsypania
- 3 łyżeczki suszonych drożdży
- 150ml letniej wody
- pół łyżeczki soli
- szczypta cukru

Farsz:
-35 dkg kapusty kiszonej
-10 dkg pieczarek
- łyżka kaszy mannej
- sól, pieprz do smaku
- masło do smażenia

+ jajko do posmarowania pierogów

Na początek przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski i robimy wgłębienie. Do niego wsypujemy drożdże, sól, cukier. Zalewamy wszystko wodą i wyrabiamy elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę a nawet dwie.
W tym czasie przyrządzamy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Kapustę tniemy jak najdrobniej. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki. Kiedy odrobinę zmiękną dodajemy kapustę i smażymy  około 10 min  mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła. Dodajemy kaszę manną, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę dosmażamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Kiedy ciasto zwiększy co najmniej dwa razy swą objętość rozwałkowujemy je na dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na środek nakładamy farsz, zlepiamy pierożki i widelcem doklejamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy rozkłóconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra-dół , lub przy termoobiegu 160C) i pieczemy około 15-20 min. Zależy od wielkości pierogów.




2 komentarze: