sobota, 16 listopada 2013

"Radosny" kurczaczek

Kurczaka je każdy kto je mięso. Jest mnóstwo sposobów na przyrządzenie go i kiedy myślisz, że nic nie wymyślisz to jednak pojawia sie kolejny sposób na niego. Tak było i tym razem;. Pyszne filety z piersi kurczaka , marynowane w białym winie u mnie Celebro - polecam to winko, bo pyszne:) do tego troszkę przypraw i wychodzi pyszny obiadek.

"Radosny" kurczaczek

- 6 filetów pojedynczych z piersi kurczaka
- 150 ml wina białego Celebro
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, curry, papryka czerwona słodka w proszku, zioła prowansalskie

Filety myjemy, osuszamy. Marynujemy w mieszance wina, oleju i przypraw. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy do brytfanki, polewamy jeszcze marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy termooobiegu, bez termoobiegu 200) i pieczemy około godziny, godzinę 10 minut. W połowie czasu warto filety przewrócić na drugą stronę .




2 komentarze: