wtorek, 12 listopada 2013

Sernik rozmaitości

Zaczynamy odliczanie do świąt :) To mój ulubiony okres w roku bo kocham święta Bożego Narodzenia. Zawsze kombinuję co tu pysznego i nowego zrobić aczkolwiek pewne potrawy zawsze zostają niezmienione - tak jak i ten sernik. Zapraszam na kawałeczek ciasta i przepis :)

Sernik rozmaitości:
Ciasto
- 300 g mąki pszennej typ. 650
-250g margaryny lub masła
- 4 żółtka ( białka do masy serowej)
- szklanka cukru
-100g migdałów
-2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

- 1,5 kg twarogu
- 4 żółtka
- 1 masło
- białka z 8 jaj
- 1 budyń waniliowy
- szklanka cukru

Do tego - 150 g rodzynek i 150g różnych kandyzowanych skórek - pomarańczy, mango, cytryny.

 Z mąki, zimnego masła lun margaryny, żółtek oraz cukru oraz kakao zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części . Każdą oddzielnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na minimum 20 min.
Ser mielimy. Miękkie masło miksujemy na pulchną masę a następnie dodajemy po jednym żółtku i cukier. Powolutku dodajemy partiami zmielony twaróg i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Na sam koniec delikatnie wsypujemy rodzynki i skórki i znów dokładnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 160C ( przy termoobiegu, bez termoobiegu 180C). Na początek ścieramy jedną część ciasta - na tarce o dużych oczkach, równomiernie rozkładamy po całej powierzchni. Na to wykładamy masę serową a na wierzch znów ścieramy kolejną cześć ciasta. Pieczemy dobrą godzinkę po czym zostawiamy sernik w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach do całkowitego ostygnięcia.



6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda Twój serniczek i zapewne tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno był bardzo smaczny - ja sie nie załapałam niestety :( Pozdrawiam smacznie :)

      Usuń
  2. Uwielbiam serniki a ten Olu musi być pyszny! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie - na pewno odwiedzę :)Pozdrawiam :)

      Usuń