niedziela, 8 grudnia 2013

Gulasz wołowy po burgundzku

Na dzisiejszy obiadek moja wersja gulaszu po burgundzku. Jeśli jeszcze nie próbowaliście mięska przyrządzanego w ten sposób musicie koniecznie spróbować. Polecam i zapraszam:)

Gulasz po burgundzku

- 1 kg mięsa wołowego
- czerwona papryka
- 2 marchewki
-2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 15 dkg wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju
- pół litra bulionu wołowego
- pół litra czerwonego wina
- 2 gałązki świeżego rozmarynu, listek laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka suszonego cząbru
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki

Mięso i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę i marchewkę w plastry. Boczek kroimy w kosteczkę i przysmażamy na oleju. Kiedy trochę się zrumieni zdejmujemy boczek i wrzucamy mięso, które odrobinę rumienimy , po czym dodajemy cebulę, paprykę i marchewkę. Podsmażamy . Do garnka dorzucamy boczek, posypujemy wszystko mąką, Mieszamy. Podlewamy bulionem i winem, dodajemy czosnek, rozmaryn, listek i ziele angielskie. Dusimy do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem po czym doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cząbrem.

2 komentarze: