czwartek, 5 grudnia 2013

Piersi kurczęcie pysznie nadziane

Dziś na obiad pyszna propozycja na nieco inne filety z piersi kurczaka. Ostatnio pokazywałam Wam podobnie nadziany schabik i zauważyłam, że Wam się podobało więc dziś kurczak - podobnie ale nie tak samo.  Zapraszam:)

Pysznie nadziane piersi z kurczęcia:

- 4 - 5 filetów z piersi kurczaka
- 1 por ( biała część)
- 1 cebula
- 3 pomidory suszone w zalewie oliwnej + zalewa
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, suszony lubczyk
- świeże liście bazylii


Filety z piersi myjemy , osuszamy a następnie robimy w każdej 2 nacięcia podłużne, nie za głębokie tak - aby nie przeciąć mięsa. Pomidory kroimy w małą kosteczkę, liście bazylii drzemy bardzo drobno, pora kroimy w cienkie półplasterki.  Filety oprószamy solą i pieprzem a następnie w miejsce nacięć uciskamy pomidora, pora i bazylię. Całość" zszywamy "sznurkiem.  Obsypujemy lubczykiem.
Na patelnię wylewamy dwie łyżki zalewy z pomidorów, przeciskamy czosnek przez praskę i wrzucamy na oliwę, Włączamy ogień i czekamy aż tłuszcz będzie gorący po czym wrzucamy resztę pora i cebulę pokrojoną cienkie pół plasterki. Kiedy warzywa się zeszklą dodajemy kurczaka i smażymy na złoty kolor, co jakiś czas mieszając tak aby cebula z porem nam się nie spaliły. Po zdjęciu mięsa z patelni można wykorzystać sos do ziemniaków lub kluseczek.





2 komentarze: