sobota, 28 grudnia 2013

Ryba po grecku z ziołami

Ryba po grecku gości jak pisałam już na każdym stole. Jest niezwykle smaczna i dlatego też w tym roku musiałam robić ją dwukrotnie :) Tym razem jednak zrobiłam w wersji z ziołami i pomidorami. Pychota:)

Ryba po grecku z ziołami

- 3 filety np z dorsza
- 2 jajka
- pół szklanki wody gazowanej
- 150g mąki pszennej
-  2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół dużego selera
- 1 biała część pora
- 1 puszka (400g) pomidorów krojonych
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia ryby
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, bazylia, koper, sól, pieprz do smaku

Jajka łaczymy z mąką, wodą gazowaną solą i pieprzem- robimy z nich ciasto naleśnikowe. Rybę myjemy osuszamy i kroimy w kawałeczki. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w cieście naleśnikowym i smazymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.  Układamy na dnie półmiska.
Warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło. Na gorące wrzucamy warzywa i pozwalamy aby wchłonęły tłuszcz po czym przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy warzywa- co jakiś czas mieszając. Po 10 -15 min dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy .dodajemy zioła  i przyprawy i jeszcze dusimy z 5 minut po czym przekładamy na rybę.


 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam rybę po grecku :) Idealne na teraz, po świątecznych, ciężkich potrawach :) I jakie zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także uwielbiam :) No i często robię i zakażdym razem staram się inaczej :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Zapraszamy do akcji "Zrównoważona ryba na święta" i do wzięcia udziału w naszym konkursie na rybę z zielonej listy :) Ten przepis doskonale wpisuje się w założenia. Na zgłoszenia czekamy do sylwestra. Do wygrania gadżety kuchenne od WWF. Warto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo - już wysłałam :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń