piątek, 13 grudnia 2013

Ryba po grecku

Na moim wigilijnym stole musi pojawić się ryba po grecku. Wiem jednak, że podobnie jak z naleśnikami czy rosołem każda z pań domu ma swoją własną wersję tego dania. Moja jest z dużą ilością warzyw i papryką. A co do rybki to nie wiem czemu ale od wielu lat upodobałam sobie do tej potrawy  dorsza:)

Ryba po grecku

- 3-4 filety z dorsza
-  2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 czerwona papryka
- 1 por ( biała część)
- 1 cebula
- 2 -3 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy - ok.330ml
- masło lub olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia dorsza
- ok pół szklanki - szklanka bulionu

Dorsza myję, osuszam, kroję na części, każdą obsypuję solą, pieprzem  a następnie obtaczam w mące. Obsmażam na oleju na złoty kolor. Układam na dnie półmiska. Marchew i pietruszkę obieram a następnie trę ta tarce o dużych oczkach. Pora kroję w cienkie plasterki - podobnie robię z cebulą,  Czosnek, przeciskam przez praskę. Paprykę kroję w kostkę lub paski - jak wygodniej. Marchew, pietruszkę, cebulę , pora oraz paprykę wrzucam na rozgrzane masło chwilę podsmażam, po czym zamykam pokrywkę, zmniejszam ogień i duszę na małym ogniu. Co jakiś czas podlewam warzywa bulionem żeby nie przywarły do dna patelni a ładnie się udusiły, Na koniec dodaję czosnek, przecier pomidorowy, sól, pieprz. Wszystko mieszam i tak przygotowaną masę układam na wierzch ryby.
Starałam się Wam pokazać jak to wygląda ale ciężko zrobić zdjęcie takiej potrawy jak się nie pomyślało o przezroczystej misce ;)




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Wyszła Ci wspaniale! Robię trochę inaczej, bez papryki i czosnku, ale u Ciebie jest pewnie jeszcze bogatsza w smaku. Następnym razem spróbuję zrobić po Twojemu :) Jarobiłam tydzień temu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja muszę zrobić jeszcze raz - tym razem usmażę dorsza w cieście naleśnikowym i dodam zioła będzie trochę inna ale też smaczna:)

      Usuń
  2. pycha:) bardzo lubię to danie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię taką rybkę zazwyczaj nie dodaję papryki i czosnku, za zamiast tego starty seler, doprawiam czasami sokiem z cytryny i cukrem lub miodem. Dorsz( nasz ulubiony) w cieście naleśnikowym, poezja smaku, ja zawsze tak smażę każdą rybkę, bo moi lubią jak rybka cała jest otulona ciastem.
    Pozdrawiam:)
    Niki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię dorsza w naleśnikowym cieście ale czasem robię w bardziej "tradycyjny"sposób;) Pozdrawiam:)

      Usuń