piątek, 20 grudnia 2013

Śledzie po kaszubsku

Na portalu Przyślij przepis do przegladania którego gorąco zachęcam znalazłam bardzo ciekawy przepis AgiRybak na śledzie po kaszubsku. Są smaczne i na pewno będą gościć na moim stole w każde święta. Zachęcam i zapraszam :)

Śledzie po kaszubsku:

- 1/2 kg filetów śledziowych (matiasów)
- 1-2 cebule
- 5 ziaren angielskich
- 4 liście laurowe
- słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
- 2 płaskie łyżki cukru
- pół szklanki wody
- pół szklanki oleju +1 łyżka do smażenia
- 1 łyżka octu
- 3 ogórki konserwowe
- sol, pieprz

Śledzie moczymy w wodzie. Ja zostawiłam na noc w lodówce. Potem wylewamy wodę a śledzie myjemy, osuszamy i  kroimy w kawałeczki.  Cebule kroimy w piórka. Podsmażamy na łyżce oleju do miękkości.  Następnie dodajemy koncentrat, pół szklanki wody, olej, ocet i cukier. Wszystko mieszamy łączymy z  pokrojonym w kostkę ogórkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok.15 minut. Ja śledzie połączyłam z "masą" , odstawiłam do wystudzenia a potem zostawiłam na noc w lodówce. Wyszły pyszne - polecam :)



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Potwierdzam :0 Pyszny - mam nadzieję, że reszcie posmakuje tak i mi :)Pozdrawiam pięknie :)

      Usuń
  2. Olu, śledzik prezentuje się i na pewno smakuje znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń