wtorek, 3 grudnia 2013

Zupa krem z zielonej dyni z szafranem i szałwią

W tym roku w moim ogródku urosła sobie zielona dynia. Troszkę inna jest w wyglądzie i smaku od tej tradycyjnej pomarańczowej ale chciałam spróbować czegoś innego. Wniosek - wolę tę pomarańczową ale żeby mieć porównanie trzeba spróbować. Zrobiłam więc dla porównania zupę krem z zielonej dyni ale dodałam więcej warzyw i ziół.

Zupa krem z zielonej dyni z szafranem i szałwią

- pół obranej i pokrojonej w kawałki średniej dyni ( u mnie wyszedł głęboki talerz z górką)
-  6 średniej wielkości ziemnniaków
- 2 pory ( razem z niewielką częścią zieloną)
- 2 duże marchewki
- 1,7 l. wody ( lub bulionu)
- 100g masła
- sól, pieprz, garść świeżej szałwii ( może być suszona wtedy podejrzewam dobra łyżka) , 1 łyżeczka szafranu, 1,5 całej gałki muszkatołowej.

Marchew obieramy i kroimy w plasterki, pora obieramy i kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko razem podduszamy na 50g masła. Można dodać trochę wody żeby się nam nie przypaliło. Kiedy warzywa trochę zmiękną przerzucamy je do garnka i to samo na reszcie masła robimy z dynią. Kiedy dynia nam zmięknie dodajemy ją do reszty warzyw, zalewamy pozostałą wodą. Moje warzywa były wodniste - łącznie z dynią więc u mnie tyle wody wystarczyło ale możecie dodać więcej.  Gotujemy do miękkości a następnie miksujemy na gładko. Dodajemy przyprawy i drobniutko porwaną szałwię. Chwilę gotujemy żeby wszystkie smaki się połączyły.  Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym , makaronem lub ryżem albo tak jak ja - zjadać bez niczego.





2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł na zupę, nie jadłam czegoś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja też zaeksperymentowąłam ale smaczna była :)

      Usuń